Den nye bogføringslov
Den nye bogføringslov stiller nemlig krav om, at alle bilag skal registreres og opbevares digitalt i mindst fem år.
Folketinget har tilbage i 2022 vedtaget en ny bogføringslov, der erstatter den tidligere lov fra 1999. Hvis du i dag laver regnskab i notesbøger eller excel – eller opbevarer dine bilag fysisk i ringbind og mapper – vil de nye lovkrav om digitalisering betyde en ændring af dine arbejdsgange.
Fra 1. juli 2024 skal du digitalisere dit regnskab og sørge for digital opbevaring af dine bilag.
Det gælder også for virksomheder, der bruger et system, som ikke lever op til de nuværende eller fremtidige krav.
Nedenfor ses en tidslinje over de vigtigste datoer i forbindelse med den nye bogføringslov. Vær dog opmærksom på, at der løbende kommer nye datoer til, og at der kan forekomme ændringer i tidslinjen.
Du kan holde dig opdateret på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
Få svar på dine spørgsmål
Bogføringsloven opstiller generelle krav og gældende retningslinjer for, hvordan erhvervsdrivende virksomheder og organisationer skal bogføre posteringer (registreringer af udgifter eller indtægter).
Digital bogføring er en måde at bogføre på, hvor du bruger et digitalt bogføringssystem og opbevarer alle bilag elektronisk. Det kan f.eks. gøres ved at scanne bilagene med en mobil-app som zExpense og gemme dem i skyen i modsætning til at bogføre og opbevare bilagene i papirform i massevis af ringbind på kontoret.
Med andre ord skal dine arbejdsgange være digitale og dit regnskabsmateriale opbevares digitalt.
Bogføringsloven siger, at virksomheder skal opbevare deres bogføringsmateriale digitalt i mindst fem år efter det regnskabsår, som det vedrører.
Det gælder både elektroniske og papirbaserede dokumenter. Det er virksomhedens ansvar at sørge for, at bogføringsmaterialet er tilgængeligt og kan genskabes i tilfælde af tab eller skade.
De væsentligste og mest omfattende ændringer i den nye bogføringslov er de nye bestemmelser om krav til digitale bogføringssystemer og krav om digital bogføring.
Kravet om digital bogføring vil blive gennemført over en flerårig periode fra 2023.
Den nye bogføringslov
Slip for tunge og tidskrævende arbejdsopgaver ved at digitalisere jeres processer.
Økonomi-afdelingen sparer meget af den tid, de bruger på manuelle opgaver i dag.
Med et digitalt og automatiseret flow mindsker du risikoen for fejl i bilagshåndteringen.
En simpel og digital proces øger brugervenligheden og tilfredsheden blandt medarbejderne.
Bliv fri for bøvlede godkendelsesprocesser på tværs af afdelinger og kontorer. Med digital opbevaring og workflows kan du håndtere udlæg og afregninger hvor som helst og når som helst.
Med mindre manuelt arbejde, en mere effektiv proces samt færre fejl er der både tid og penge at spare
den nye bogføringslov
Det betyder, at alle transaktioner så vidt muligt skal registreres i virksomhedens bogføringssystem med det samme, de finder sted.
Det betyder, at virksomheder skal have en revisionspåtegning på deres årsregnskab fra en registreret revisor.
Det betyder, at virksomheder skal have en godkendt bogføring, hvis de ønsker at anvende regnskabsmæssige metoder, der ikke er beskrevet i bogføringsloven.
Det betyder at alle bilag, der er relevante for virksomhedens bogføring, skal opbevares elektronisk i 5 år efter regnskabsårets afslutning.
Størstedelen af virksomheder i Danmark er pålagt at digitalisere deres regnskab og bilagsopbevaring.
Hvis din virksomhed imidlertid har en årlig nettoomsætning på 300.000 kr. eller derunder i to år i træk, er du undtaget fra denne forpligtelse.
Virksomheder, der er regnskabspligtige efter årsregnskabsloven, skal bogføre digitalt.
Virksomheder, enkeltmandsvirksomheder og foreninger med en nettoomsætning over 300.000 kr. i to år skal bogføre digitalt.
Bogholdere, revisorer og andre, der udfører bogføring for andre virksomheder, skal bogføre digitalt.
Hvis du endnu ikke har digitaliseret dit regnskab og din bilagshåndtering, eller hvis et eller flere af dine nuværende systemer ikke lever op til de nye krav i bogføringsloven, så er det nu tid til at overveje at skifte system eller investere i nye systemer.
Med zExpense får du en samlet app- og webløsning til at digitalisere jeres håndtering af udlæg, rejseafregning, kørsel, diæter, tids- og fraværsregistrering og fakturaer, opbevare alle bilag digitalt og få overblik over virksomhedens udgifter og generelle økonomi, så du kan optimere og spare tid og penge.
Se de banker, kreditkort, samt økonomi- og lønsystemer, zExpense integrerer med.
Se hvor nemt og enkelt, det er at bruge zExpense og de forskellige funktioner.
Er du interesseret i at få mere viden om vores løsninger?
Send en mail til mail@zebon.dk eller tryk på knappen og udfyld kontaktformularen – så kontakter vi dig hurtigst muligt.
Du er også velkommen til at ringe på tlf. 72 44 11 90.